Bodywork keretek

Bodywork csoportjaimon egy biztonságos és megtartó térben próbálhatod ki és engedheted bele magad a módszer adta szabadságba, megélésekbe és tapasztalásokba.
Ehhez azonban a saját önismereted és tudatosságod mellett természetesen megfelelő keretek és szabályok szükségesek, melyeket minden induló csoport esetén ismertetek, ám ezekből most párat itt is kiemelek.
Fontos tudni, hogy ezek a keretek és szabályok nem lezárni, mintsem inkább nyitni, támogatni és támaszt adni hivatottak, s hogy ezeket ismerve, ezekről elrugaszkodva lehessen lehetőséged a lehető legszabadabb, legtisztább és legigazabb módon tapasztalnod a csoport terében – ezzel egyre közelebb kerülve nem csak másokhoz, de egyúttal önmagadhoz is.
A bodywork alkalmakon nem egy fix és betanult koerográfia alapján mozdulunk. Bár a módszer alapja táncterápiás, de nem táncolunk, nem lépéseket gyakorlunk be, hanem a mozdulataink, a testünk és testérzeteinkre figyelünk, s ezeket fejezzük ki szabadon, illetve adott folyamatok mentén. Ezek a folyamatok lehetnek akár egyéniek, párosak vagy több embert érintő „játékok”, „feladatok”, „gyakorlatok”. Az idézőjel azt hivatott tükrözni, hogy eleinte ezek a folyamatok inkább feladatszerűen hatnak, míg idővel egyre természetesebbnek érződnek az alkalmak során.
A bodywork elsődlegesen egy non-verbális módszer, azonban a legtöbb alkalom nyitókörrel indul, majd zárókörrel zárul. Ezekben a körökben verbálisan, azaz szavakkal is behozzuk magunkat, megosztjuk a gondolatainkat, érzéseinket, hogyan hatott ránk egy előző alkalom, hogy vagyunk épp most. A verbalitás segít kognitív szintre hozni a megéléseket, mindemellett a fókusz a testi érzeteken, érzéseken és megéléseken van továbbra is.
A folyamatok során szinte mindig zenei kíséret is érkezik a mozgáshoz. Ezek a zenék az esetek nagy többségében nem populáris és ismert zenék, mint inkább a folyamatot segítő, kiegészítő, facilitáló ritmusok és dallamok, amikhez kapcsolódik a csoport vezetőinek instrukciója. Ezek az instrukciók eleinte „feladatszerűen” hatnak, majd egyre tapasztaltabbá válva inkább megajánlások és kísérés lesz.
Sokszor használjuk az úgynevezett „bent menj ki” szabályt, amikor is azt javasoljuk, hogy bármennyire is nehéz egy folyamat vagy nem komfortos a megélés, esetleg el se szeretnéd kezdeni, ne menj ki a teremből, ne hagyd ott a csoportot. Van lehetőséged szabadon döntve azt választani, hogy kiülsz a terem szélére vagy akár lefekszel valahova kihúzódva és csak onnan figyeled a csoport folyamatát. Ekkor lehetőséged van arra is, hogy megfigyeld magad, mi az ami benned történik eközben, mi az ami arra késztetett hogy kiülj és adott esetben mikor érzed azt, hogy már vissza tudsz csatlakozni a folyamatba.
A módszer sajátossága alapján nagyon sok érzés és érzet megjelenik a folyamatok során, legyen az akár egyéni, páros vagy több embert érintő. Ez pontosan az egyik legfontosabb szempont, hiszen így egy zárt és biztonságos közegben, a csoport és a vezető(k) támogatásával élhetsz meg belső tartalmakat, próbálhatsz ki akár új reakciókat, kísérletezhetsz a saját működéseddel. Ugyanígy a szexualitás érzése, a szexuális energiák is megjelenhetnek, hiszen ez ugyanolyan természetes módon a mindennapok és a belső tartalmak része, mint az öröm, a harag vagy éppen a félelem. Ugyanakkor itt megfelelő határok között tartjuk a szexualitás megélését. Az jó, ha megjön az érzés, ha átéled a szexualitást, hogy te magad is rendelkezel vele, ugyanakkor fizikailag nem érintheted a társad intim testrészeit, nem csókolhatod meg, nem nyúlhatsz a ruhája alá. A folyamatok alapvetően segítenek felismerni a benned rejlő érzések és érzetek potenciálját, míg a többiek voltaképpen csak „tükrök”, amik segítenek láttatni és tapasztalni, de semmiképpen sem határtalanul kivetíteni és megélni tudatosítás nélkül – akár szexualitás, akár düh, akár más belső megélésről beszélünk.

A csoport folyamatait, a belső történéseket és megosztásokat titoktartás övezi, így ezeket nem oszthatod meg külső féllel. Kivételt képez ez alól a saját megélésed megosztása nevesítés és konkretizálás nélkül. Tehát azt megoszthatod, hogy valakivel vagy valaki felé egy adott alkalommal egy folyamatban például erős dühöt éltél meg vagy ez valamire hasonlított a saját életedben, de ennél konkrétabban nem. Ezt ugyanakkor elvárhatod a csoport többi tagjától is, így fenntartva a csoport bizalmi és intim terét, amiben a saját közös és belső munkátok zajlik.

A módszer egyik legfontosabb szabálya a „STOP” szabály. A folyamatok közben számos esetben – bár non-verbálisan dolgozunk – de megjelenhetnek szavak, indulatkifejezés, düh, kiabálás a társadra, aki éppen veled van. Ezekben az esetekben azonban a folyamat nem áll meg, ezt úgy tekintjük, hogy a saját belső történeted része. Azonban, ha azt látod, érzed, akár csak egy pillanatra is, hogy valamit fizikailag nem bírsz tovább (nyomás, húzás, nehéz levegővétel) vagy akár lelikleg (túl erős érzelem, félelem, nagyon fájó emlékbetörés), ebben az esetben mondj határozottan stopot és a vezető(k) figyel(nek), a te folyamatrészed egy pillanatra megáll. Ezekben az esetekben elképzelhető, hogy a csoport munkája a „háttérben” folytatódik, viszont egy vezető vagy akár segítő odamegy majd hozzád/hozzátok és segít oldani, könnyíteni, alakítani a folyamaton, hogy adott esetben képes legyél majd folytatni vagy akár teljesen megállítani, de mindenképpen tudatosítva a történteket.
Fontos kiemelni, hogy a módszer nagyon erősen a testre és a testi önkifejezésre, a mozgásra és a mozdulatokra épül, ugyanakkor bármilyen átmeneti fizikai korlát alapvetően nem kizáró ok az alkalmakon való részvételhez. Ezekben az esetekben mindig fontos kiemelni, hogy elsődlegesen a saját felelősséged a hátráltató tényező tiszta kommunikációja a vezető és a csoport felé, egyúttal, hogy te érzed pontosan, hogy mi az, ami belefér a folyamatokból és a mozgásból és mi az ami nem emiatt az adott alkalmon.
A saját időddel, testeddel és tudatoddal természetesen te rendelkezel, ugyanakkor erősen javasolt, hogy egy hosszabb – általában több órás – bodywork alkalom után inkább adj magadnak elegendő időt a pihenésre, feltöltődésre és az alkalmon tapasztaltak feldolgozására. Szintén erősen javasolt, hogy az alkalmakat követően közvetlenül lehetőleg ne használj semmilyen tudatmódosító szert, az alkalmak előtt pedig ez kifejezetten tilos.
Bodywork csoport az Everness fesztiválon, Siófok-Sóstón 2022-ben